Städtips mot damm

Hur blir man av med damm?

Har du också tröttnat på att behöva damma var och varannan dag? Vi vet att kriget mot dammråttorna är svårslaget, men vissa knep gör att du slipper damma lika ofta. Använd våra städtips mot damm, sen vet du väl att du kan fuskstäda? Perfekt för dig som har ont om tid.

1. Städa ofta och noggrant

Nyckeln till att få dammfritt hemma är att städa ofta och noggrant. Satsa på att storstäda minst en gång i veckan, då du dammsuger, dammar och svabbar golven. Glöm inte lister och ovanför skåp som brukar vara högkvarter för dammråttor.

2. Slopa torrdammningen

Det är bättre att damma med en fuktig trasa, för då fastnar dammet på trasan. Försöker du damma med en torr trasa eller med hushållspapper kommer du bara sprida dammet ännu mer i rummet.Köp lättstädade furugolv från 1900-talets början hos Sekelskifte.se

3. Byt och rengör dammsugarfiltret

Är dammsugarfiltret fullt kan det inte fånga upp det nya dammet, och istället skickas dammet tillbaka ut i rummet. Se därför till att rengöra dammsugarfiltret med jämna mellanrum och byta vid behov. Även dammsugarpåsen bör bytas!

4. Dammvippan – big no no

Sorry, men den klassiska dammvippan är helt värdelös på sitt jobb. Dammvippan sprider bara dammet mellan olika ytor och du förflyttar alltså bara problemet. Nä, tacka vet jag mikrofibertrasor.

5. Mindre damm med luftrenare

En luftrenare motverkar damm och hjälper dig att bli av med damm hemma. Den samlar in allt damm och annan smuts, och förhindrar skiten från att spridas i ditt hem. Tänk dig att starta varje dag med att vakna upp i ren, fräsch luft helt fri från damm.

6. Byt sängkläder varje vecka

Det är vanligt att man har mycket damm i sovrummet, inte minst i sängen som är ett högkvarter för dammråttor och kvalster. Bästa sättet att bli av med damm i sovrummet är att byta sängkläder ofta, gärna en gång i veckan. Tvätta även kuddar, madrasser och täcken ofta.

7. Spara på inredningsdetaljerna

Vill du bli fri från damm hemma bör du snåla med inredningsdetaljerna. Prylar har en tendens att samla på sig oerhört mycket damm, så det bästa sättet att bli av med damm är helt enkelt att snåla med prylarna – det blir dessutom mindre att damma.

8. Glöm inte att damma växterna

Något många glömmer att damma är växter och blommor, som faktiskt är riktiga dammbomber. Framförallt på bladen samlas väldigt mycket damm, som är viktigt att ta bort om man vill motverka damm.