Allmänt om kvalster

Så här kan du bli av med kvalster

Kvalster kan ställa till med stora besvär, inte minst om man har kvalsterallergi (eller dammallergi som det ibland kallas). Vi ger dig 8 effektiva tips på hur du kan bli av med kvalster, men vi tar det från början; först reder vi ut vad kvalster är.

Vad är kvalster?

Kvalster är små, små spindeldjur som brukar finnas i hemmet och lever på hudflagor. Kvalster trivs i varma och fuktiga miljöer, och därför brukar man ofta ha mycket kvalster i sängen där de trivs extra bra. Det finns tusentals arter av kvalster, men den vanligaste är husdammskvalster, som har sitt högkvarter i stoppade möbler och textilier.

Hur blir man av med kvalster i sängen?

Du kommer aldrig kunna bli av med kvalster i sängen helt tyvärr, men för att minska mängden kvalster är det viktigt att:

  • vädra sängkläderna utomhus med jämna mellanrum
  • byta sängkläder varje vecka och tvätta i minst 60 grader
  • tvätta täcke och kuddar en gång i månaden (eller varannan)
  • bädda inte sängen när du kliver upp, öppna istället fönstret och lägg täckena vid fotändan, så ny, frisk luft kommer in i sovrummet.

Kan man se kvalster med blotta ögat?

Nej, du kan inte se kvalster med blotta ögat, eftersom kvalster är mycket små djur vars storlek är mindre än en millimeter.

Är kvalster farligt?

Nej, kvalster brukar inte vara farligt men om man lider av kvalsterallergi kan man få nästäppa, rinnande och kliande ögon, nysningar och ibland kan man drabbas av andningssvårigheter. Ofta drabbas man även av kvalsterbett. Lider du av kvalsterallergi bör du använda kvalsterskydd på dina sängkläder.