Allmänt om damm

Varför du aldrig kommer slarva med dammsugningen igen

Mycket damm gör oss sjuka, allergiska och det kan till och med göra oss deprimerade. Den smutsiga sanningen bakom damm är ingen rolig historia. Efter du läst vad vi har att säga om damm nedan, kommer du aldrig slarva med dammsugningen igen.

Vad är damm?

Damm består av små, små partiklar och kan innehålla flera olika stoff, som t.ex. död hud, hår, pollen och textilfibrer. I våra hem samlas damm i högar, gärna under soffor och sängar eller andra platser med mycket textilier. Är man känslig mot damm kan man ha kvalsterallergi.

Varför bildas damm?

Damm bildas av partiklar i luften som uppstår vid vanliga aktiviteter, t.ex. när vi sover samlas döda hudceller i våra sängar – något som sedan drar till sig kvalster. När dammet fångas av luftströmmar bildas de ökända dammråttorna, som virvlar fram över golvet och samlar på sig ännu mer damm.

Varför är damm farligt?

När vi andas in stora mängder damm utsätts vi för en hälsorisk, då små partiklar kan fastna i lungorna och vi kan drabbas av luftvägssjukdomen allergisk alveolit. Damm kan även orsaka skador på t.ex. svalg, näsa och luftrör.

Hur får man bort damm?

Vill du bli av med allt damm måste du städa ofta och ordentligt. Städa gärna en gång i veckan med både dammsugning och dammtorkning för att hålla det så rent som möjligt. Ta gärna del av våra städtips som underlättar för dig när du ska städa och bli av med damm.