FAQ

Vanliga frågor om damm, kvalster och annan skit

Här svarar vi på vanliga frågor om smuts i alla dess former, damm, kvalster etc. Får du inte svar på dina frågor här får du gärna kontakta oss med dina synpunkter. Klicka här för att hoppa direkt till våra städtips mot damm.

Är dammvippa bra?

Nej, dammvippan bör förbjudas. Den sprider bara runt allt damm i rummet istället för att ta bort det. Använd en trasa av mikrofiber, den fångar in och samlar upp dammet.

Hur dammar man bäst?

Börja alltid med att dammtorka alla ytor först, därefter dammsuga och avsluta med att tvätta golven. På så sätt arbetar du uppifrån och ner, och slipper dammsuga golvet flera gånger.

Varför blir det dammigt så fort?

Att det blir dammigt fort kan bero på flera saker. Kanske har du inte städat ordentligt, eller så har det sina naturliga skäl. Damm bildas nämligen från bakterier, pollen, hud m.m. Läs gärna mer om vad damm är och hur det uppstår.

Ska man damma eller dammsuga först?

Du ska alltid damma först och därefter dammsuga. Annars kommer allt damm ramla ner på golvet igen efter att du har dammsugit.

Hur bildas dammråttor?

När dammet fångas upp av luftströmmar svävar dammet fram över rummet och samlas i större högar, s.k. dammråttor.

Hur städar man snabbt?

Du behöver inte storstäda varje dag (så länge du gör det någon gång i veckan), ibland räcker det gott och väl att snabbstäda. Använd gärna våra tips på snabbstädning, så får du ett rent hem på 15 minuter.